Naar inhoud

Tips om tuinafval te hergebruiken

Composteren

Compost is een prima bodemverbeteraar. Door GFT-afval te composteren, kan je zelf compost maken en bespaar je afval. Composteren is eenvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning. Door te composteren doe je wat de natuur altijd gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan.

Composteren is een biologisch proces. Het organisch materiaal wordt door de werking van bacteriën en schimmels afgebroken tot een stabiel eindproduct.

Composteren vraagt tijd. In de zomer moet je rekenen op 4 à 5 maanden. In de winter op 6 maanden voordat de compost gebruiksklaar is.

Composteren kan op verschillende manieren: via een compostvat, een compostbak, een composthoop of een wormenbak.

  • Heb je een grote tuin met veel bomen, struiken, een grasveld of een behoorlijke groentetuin, dan leg je best een composthoop aan. Plaats de composthoop in de schaduw van een boom en uit de wind. Een composthoop heeft als nadeel dat hij langs de zijkant snel uitdroogt en minder netjes oogt dan een compostbak.
  • Een compostbak is geschikt voor tuinen met een behoorlijke oppervlakte gazon, wat struiken, een groententuin… Afhankelijk van de plaats kan je 2 of 3 bakken aansluitend naast elkaar plaatsen. Dit maakt het gemakkelijker om het materiaal om te zetten. Een compostbak plaats je het best op een schaduwrijke plaats om uitdroging te voorkomen. Zet een compostbak om de 2 à 3 maanden volledig om. Hou je compost levend door goed te mengen en te verluchten.  
  • Een compostvat is geschikt voor een tuin van minder dan 100 m² of 200 m² of als je weinig tuinafval hebt. Een compostvat zet je op enkele tegels op een zonnige plaats in de tuin. Een compostvat moet je wekelijks beluchten met een beluchtingsstok.
  • De wormenbak is een ideale manier om keukenafval te verwerken als je geen tuin hebt of op een appartement woont. Een wormenbak kan niet tegen hoge of lage temperaturen. In de zomer plaats je hem niet in volle zon. In de winter zoek je een vorstvrij plaatsje.

Wil je meer weten over thuiscomposteren? Kijk op de website van IOK Afvalbeheer.

 

Mulchen

Bij mulchen bescherm je de bodem door er een laagje organisch materiaal op te leggen. Dit kunnen zowel herfstbladeren, schors, houtsnippers, compost of grasmaaisel zijn. Door de bodem te bedekken, vermijd je ongewenste kruidgroei. Je beschermt de bodem tegen hagel of regenbuien. Je zorgt ervoor dat de bodem niet uitdroogt. En met compost en grasmaaisel stimuleer je het bodemleven.

Mulching kan je toepassen tussen vaste planten (als tijdelijke maatregel tot deze de bodem volledig bedekken), rond bomen en struiken en in de moestuin. Als je grasmaaisel als mulchmateriaal gebruikt, let er dan op dat je het laagje niet te dik maakt en dat het gras niet in zaad stond.

Zorg er voor dat je schors en houtsnippers niet mengt met de bodem, bijvoorbeeld door te hakken. Zo niet riskeer je voedselgebreken bij de planten.

Je kan het gras maaien met een mulchmaaier. Dit type van grasmachine versnippert het gemaaide gras onmiddellijk zodat het tussen de grasplantjes op de bodem terecht komt. Het maaien gaat sneller en je hoeft geen grasmaaisel te verwijderen. Nadeel is dat je regelmatiger moet maaien. 

Snoeiafval

Met snoeiafval kan je vele kanten op. Je kan het versnipperen, bijvoorbeeld met een hakselaar, en als bruin materiaal gebruiken in de compostbak. Houtsnippers kan je ook gebruiken als mulching-materiaal. Of je kan er een snipperpad of een snipperwand (gehakselde houtsnippers tussen frame van palen en betonnetten) mee aanleggen.

Stevige takken kan je in de moestuin gebruiken. Of je kan ze verwerken in een takkenril (een vlechtwerk tussen palen van takken en snoeihout) of houtwal (gestapelde takken). Deze vormen op hun beurt een schuilplaats voor egels, vogels en nuttige insecten. Een takkenril of houtwal kan je laten overgroeien door een bloeiende klimplant.

Kippen

Kippen zijn prima opruimers van groen- en keukenafval.