Naar inhoud

Hergebruik materialen

Stapel een muurtje

Na bouwwerkzaamheden blijven er vaak nog wat oude dakpannen, een paar overgebleven tegels, een enkele gebroken baksteen, ... liggen. Het is jammer om dit zomaar weg te gooien: “Het kan altijd nog eens van pas komen,” denken de meeste onder ons. Maar je kan ook andere dingen met deze materialen doen.

Je kan bijvoorbeeld een muurtje bouwen met overgebleven materiaal. Leveranciers voor harde materialen bieden een ruime keuze aan stapelstenen en kant-en-klaar te stapelen muurtjes. Met restmaterialen kan je een heel ander en milieuvriendelijker resultaat bereiken. Gebruik verschillende materialen door elkaar, laat ruimtes open om een plant te laten groeien of insecten of bijvoorbeeld salamandertjes te laten schuilen. Je kan ook wisselen in hoogtes om een leuk effect te creëren.  Een zeer voordelige manier om iets te maken wat niemand anders heeft.

Stapel een muurtje altijd iets hellend tegen het hoogteverschil aan, zodat deze niet kan omvallen. Je kan brokken lijmen of metselen. Voor een ander effect te creëren kan je wat pigment van een gewenste kleur door het cement mengen. Het pigment is te verkrijgen bij de betere bouwmarkt of doe-het-zelfzaak.

Hergebruik van verhardingsmaterialen

Verhardingsmaterialen zoals klinkers, stoeptegels, ... zijn gemaakt om lang te gebruiken. Bij heraanleg van je tuin kan je ervoor kiezen om de oude materialen opnieuw te gebruiken. Je kan ze in een nieuw motief leggen of eventueel omdraaien. Dit geeft een leuk resultaat.

Je kan in de handel ook verhardingsmaterialen verkrijgen die al gebruikt zijn geweest. Zo zijn de kleiklinkers in de ecologische toontuin eerder al gebruikt geweest.

Een insectentoren bouwen

Vlinders, insecten en kevers zien we in het vrije veld, op bloemen of in het bos. Van al deze beestjes, die elk een functie vervullen in de biologische kringloop, zul je alleen de bijen, hommels en wespen aantreffen in een insectentoren. Dat je met een insectentoren daarnaast ook nog wat woon- of verblijfsgelegenheid geeft aan muizen, egels en vleermuizen is mooi meegenomen. Hoe je een insectentoren maakt, kan je terugvinden in de beschrijving die je onderaan kan downloaden. De gebruikte materialen in de beschrijving zijn zo gekozen dat de toren vele jaren dienst kan doen en de gekozen materialen zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Je kan natuurlijk andere materialen kiezen of onderdelen aan de toren aanpassen.

Het egelverblijf 

Je kan in een verlaten hoekje van je tuin met bakstenen en tegels een egelverblijf bouwen. Hoe je dit juist moet doen kan je vinden onder het deeltje ‘egelonderkomen’ bij de beschrijving van de insectentoren. Zorg voor voldoende droog materiaal in het verblijf. Je kan daar dunne takjes, droge bladeren en ander organisch materiaal voor gebruiken, wees er niet te zuinig mee. Alles wat de egel niet nodig heeft werkt hij zelf uit zijn winterverblijf. Als een egel het verblijf gekozen heeft als winterverblijf laat dit zeer nuttige beest dan met rust. Hij weet het beste hoe hij de winter door moet komen.

Aardhommels

Hommels vervullen een belangrijke rol bij het bestuiven van planten en ook bij de verspreiding daarvan. In de herfst zoeken ze een holletje in de grond om te overwinteren. Je kan de hommels aan een winterverblijf helpen door een bloempotje omgekeerd in de grond in te graven. Leg in de ruimte wat droog materiaal zoals hooi of houtwol. Plaats op ongeveer 1,5 cm boven de opening een plankje zodat het niet kan inregenen.

Rietbossen

Je kan riet “opbergen” in een conservenblik van 1 liter. Knip het riet af tot de rand van het blik. Je kan zo enkele blikken naast elkaar ophangen. Je kan het blik of de blikken best ophangen op een plek waar geen regen op het blik valt, bijvoorbeeld onder de dakgoot. De openingen van de rietstengels kunnen best tussen de 4 mm en 8 mm liggen. Van grotere of kleinere openingen zullen insecten zelden gebruik maken. Het merg in het riet of andere stengels moet je niet verwijderen, dat doen de metselbijen zelf wel. Als de ruimte tussen bijvoorbeeld twee rietstengels klein genoeg is, wordt die ook wel eens gebruikt door metselbijen.

Boomschijven

Als materiaal voor de schijf kan je kiezen voor bekistingmultiplex zoals dat in de betonbouw gebruikt wordt. Dit materiaal is behoorlijk watervast. De zijkant kan je best enkele malen insmeren met lijnolie om te voorkomen dat water het multiplex na verloop van tijd doet zwellen. De metselbijen zullen de boomschijf gemakkelijk vinden.

Je kan ook een vierkant blok hout, bijvoorbeeld eikenhout, voorzien van een aantal gaatjes waarvan de diameters variëren van 4 mm tot 8 mm. De diepte van de gaten moet ongeveer 10 cm zijn. De vorm van de “boomschijf” is niet bepalend voor het gebruik door de insecten maar wel de kwaliteit van het gat, dus de diepte en de gladheid.

Bijzonder educatief is de “boomschijf” met “venster”. Je boort aan aantal gaten op de rand van het blok en dekt de openingen aan de zijkant scharnierend af met een stuk perspex. De buitenkant van het perspex maak je zwart of plakt het af met niet lichtdoorlatende tape. Als je na enige tijd het “perspexdeurtje” opent zie je wat de metselbijen gepresteerd hebben. Je kan dan verschillende cellen onderscheiden.