Close

Spouwmuur uitgelegd

Spouwmuur uitgelegd

Ongeveer een derde van alle warmte die verloren gaat in een niet-geïsoleerd huis ontsnapt door de muren. Door spouwmuren goed te isoleren, bespaart u energie en bespaart u kosten op uw stookkosten.
Over het algemeen hebben huizen gebouwd vanaf de jaren negentig muurisolatie om de warmte binnen te houden, maar als uw huis ouder is, heeft het misschien helemaal geen muurisolatie.

Huizen in het VK hebben meestal massieve muren of spouwmuren:

Als uw huis na de jaren 1920 is gebouwd, heeft het waarschijnlijk spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit twee wanden met een tussenruimte, bekend als de spouw; het buitenste blad is meestal gemaakt van baksteen en de binnenste laag van baksteen of betonblok.
Oudere huizen van vóór 1920 hebben vaker massieve muren. Een massieve wand heeft geen holte; elke muur is een enkele massieve muur, meestal gemaakt van baksteen of steen.

Uw muurtype uitwerken

Het eerste wat je moet weten is wat voor soort muren je hebt. Als u het metselwerk aan de buitenkant van het huis kunt zien, kijk dan naar het patroon van de bakstenen.

Als uw huis spouwmuren heeft, hebben de stenen meestal een gelijkmatig patroon met alle stenen in de lengte gelegd.
Als je huis massieve muren heeft, hebben de stenen een afwisselend patroon, met enkele stenen over de muur zodat je de kleinere uiteinden van buitenaf kunt zien.

Als het metselwerk bedekt is, kunt u dat ook zien door de breedte van de muur te meten. Bekijk een raam of deur op een van je buitenmuren.

Als een bakstenen muur meer dan 260 mm dik is, heeft deze waarschijnlijk een holte.
Een smallere muur is waarschijnlijk solide. Stenen muren kunnen nog dikker zijn, maar zijn meestal solide.
Sommige huizen hebben een heel ander type muurstructuur. Als uw huis een stalen frame of een houten gebouw is, of is gemaakt van geprefabriceerd beton, dan moet u een gespecialiseerde isolatie-installateur om u te adviseren.

Spouwmuurisolatie uitgelegd

Veel spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw te injecteren. Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, injecteert isolatie door de gaten en sluit ze vervolgens af met cement. De isolatiematerialen zijn meestal minerale wol of polystyreenparels, maar in plaats daarvan kan soms polyurethaanschuim worden gebruikt.
Om uw spouwmuren te isoleren, boort de installateur kleine gaten van ongeveer 22 mm met intervallen van ongeveer 1 m in de buitenmuur van uw huis. De installateur blaast vervolgens isolatie in de holte met behulp van speciale apparatuur. Zodra alle isolatie binnen is, vult het installatieprogramma de gaten in het metselwerk, zodat u ze nauwelijks merkt.
Het vullen van spouwmuren is geen taak die u zelf kunt doen, u moet een geregistreerd installatiebedrijf in dienst hebben. Een professional kan het werk in ongeveer twee uur doen voor een gemiddeld huis met gemakkelijk toegankelijke muren. Het zou geen rommel moeten maken.

Kosten en besparingen

Typische installatiekosten van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van de grootte van uw huis. Maar of u nu in een groot vrijstaand huis of een kleine flat woont, u moet de installatiekosten binnen 5 jaar of minder kunnen terugverdienen vanwege de jaarlijkse besparingen op uw energierekening.
Mogelijk kunt u deze kosten verlagen door het werk tegelijkertijd met andere huisverbeteringen uit te voeren of door niet het hele huis in één keer aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *